Vi får in en del frågor på “Fråga Buba” och här kommer svaren….

Om man misstänker noskvalster på sin hund, vilken är bästa behandlingen? Hur länge överlever kvalsterna utanför hunden, till exempel i hundbädden?

Noskvalster är millimetersmå spindel djur som lägger ägg liksom många andra insekter. De trivs i näshållan på hundar och en del andra djur men smittar inte männinskor.
Symtom kan vara irriterade fnysningar och att hunden får försämrad vittring. Jakthundar kan bli ordentligt störda och deras ägare rapporterar ibland att de har fått en helt ny hund efter behandling. Nu finns andra orsaker till likartade problem och man måste undersöka varje enskilt fall. Den behandling som sätts in måste veterinär bestämma för varje enskild hund. Det vanligaste är en liten spruta med ett antiparasitmedel som måste upprepas flera gånger. Alternativet är tabletter som din veterinär kan upplysa dig om. Det är alltså tyvärr en besvärlig behandling för ägaren men inte för hunden. Man vet inte säkert överlevnadstiden i olika miljöer och en del andra fakta om dessa parasiter. Det finns dock uppgifter om att kvalstren dör inom 24 timmar i torr miljö samt inom 3 veckor i fuktig miljö.Av detta skäl måste behandling fortgå en längre tidsperiod.

Varför slickar och nafsar vår hund sig på trampdynorna hela tiden? Finns det någon bra salva som gör att han inte slickar sig? Han är två och pigg för övrigt.

Det kan vara en ovana men även något som irriterar honom. Hundar kan ibland slicka sig på detta sätt även om de har klåda någon annanstans på kroppen där de har svårare att nå. Man bör nog låta veterinär undersöka Skippy.

Får man praoa hos dig? Isåfall vill jag det. Jag är 12 år?

Vi har haft en del Proa elever här på Brommadjurklinik. Det måste bara passas in i god tid så att det fungerar. Det är många som vill detta och vi har inte någon möjlighet att ta emot alla.

Hej!! Jag tänkte bara fråga en liten fråga angående hundfoder. Vad rekommenderar ni för foder till en Grand danois valp? Jag har hört så mycket olika saker så det snurrar runt i huvudet på mig! Om ni kunde hjälpa mig hade jag varit jätte tacksam!!! Anser ni att man ska ge hundfoder det första året till en Gd? Är jätte tacksam för svar!! Tack på förhand Mvh Sara

Det är mycket forskning just på utfodring av storvuxna hundraser. Tidigare har man sett ett samband mellan utfodring, genetiska ,miljö faktorer och skelett skador på stora hundar dvs. Tillväxtskador i form av Höftleds fel. Ur näringssynpunkt klassas hundar som stora om normalvikten är över 25kg. Giganter är de som överstiger 40kg.
Det som man tidigare trodde gav tillväxtsskador var höga proteinhalter i valpfoder som gjorde att de växte för fort. Dock har senaste forskningen visat att det är för höga kalcium och energi i fodret som ger tillväxtsskador.
Om man ger ett vuxenfoder till en valp av stora hundraser får de i sig 2-3 gånger mer kalcium än när man ger ett valpfoder designat för just sådana valpar! . Dessutom innehåller valpfoder andra ingredienser som glukosamin och kondroitin sulfat som är byggstenar för ledbrosket för optimalt ledhälsa ett till problem storvuxna hundar drabbas av. Antioxidanter är tillsatta för att stödja immunsystemet som är också under utveckling.
Alla leverantörer av premium foder i vår butik har ett lämpligt large breed foder som tillgodoser din valps behov.
Så välkommen.

Jag undrar om en häst kan bli yr i huvudet, exempelvis när man longerar?

Det var en rolig fråga! Jag vet faktiskt inte om det är möjligt. Det finns vad jag vet inget som tyder på detta. Mitt svar visar även vår bristande förmåga att på djur göra mycket noggranna neurologiska undersökningar. Vi skulle ibland behöva tala med djuren.

Jag undrar om mitt marsvin och kanin kan äta ensilage?

Dessa djur kan ha känsliga ”magar” och jag vill därför inte rekommendera detta. Ensilage är konserverat gräs men faktiskt en färskvara som bara håller något dygn om det inte är fryst eller lagras utan tillgång till luft. Kor och hästar fungerar ofta bra på ensilage men de äter lite större mängder. Vanligt hö av bra kvalité är mycket bättre till dina djur och tål vanlig lagring bättre.

Vilket är ditt favorit djur Buba?

Jag är uppväxt i en lantlig miljö i Gambia och har alltid haft djur omkring mig. Jag har vallat får och getter, har haft hästar och åsnor på min fars gård. Hundar och katter blev också en självklar del av mitt liv. Detta har präglat mitt liv och yrkesval och jag trivs med alla djur som jag kommer i kontakt med i mitt arbete.
Eftersom jag tycker om alla djur och att arbeta med dem känns det omöjligt att välja ut ett djurslag. Alla har sin charm men mest tycker jag om däggdjur eftersom de är så personliga.